CAP Montcada i Reixac / CAP Les Indianes

CAP Montcada i Reixac

Passeig Jaume I, 1
Montcada i Reixac
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Telèfon del CAP 93 575 05 44
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPMontcada

 

CAP Les Indianes

Polígon Industrial Pla del Coll
Camí Font Freda, 13
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Telèfon del CAP 93 575 26 01
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPLesIndianes

Dubtes o consells de salut no urgents al 061 CatSalut Respon
Si teniu algun comentari respecte de l’atenció rebuda, sol·liciteu un full de reclamacions al mateix centre, o envieu un correu a ciutadaniabcn.ics@gencat.cat


Salut i l’Ajuntament de Montcada i Reixac signen el Pacte Global de Salut i Benestar, una eina de consens per millorar l’atenció a la salut de proximitat

31 de març de 2023

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Montcada i Reixac han presentat, al CAP Montcada i Reixac, el nou pacte de ciutat 2023-2031 en matèria de salut, que neix per esdevenir l’instrument de treball i de consens que permetrà aprofitar i millorar el potencial dels serveis de salut de Montcada per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, presents i futures.

El conveni planifica les actuacions de gairebé una dècada i assegura especialment la reserva de sòl i espais municipals per destinar-los a la millora de la xarxa d’equipaments sanitaris de la ciutat; amb intervencions en les infraestructures sanitàries, mitjançant l’ampliació i remodelació dels dos centres d’atenció primària de la ciutat, CAP Montcada i CAP Les Indianes, així com també del consultori local Sant Joan, que preveu guanyar espais complementaris per acollir activitats de salut comunitària.

Més informació sobre aquesta pacte, al Departament de Salut.


L’Equip d’Atenció Primària Montcada i Reixac desenvolupa un projecte de sostenibilitat per reduir consum de paper, cues de pacients i soroll als centres

19 de novembre de 2021

L’Equip d’Atenció Primària Montcada i Reixac, que gestiona els CAP Montcada i Reixac i Les Indianes i el consultori local Can Sant Joan, és el protagonista del mes de novembre d’#ICSverds pel seu projecte de sostenibilitat basat en tres eixos, que són reduir el consum de paper, cues de pacients i soroll als centres. Amb aquests objectius han aconseguit reduir el paper de 274.000 fulls (uns 1.353 kg), de l’any 2018, als 150.000 fulls (745 kg) al 2020.

Per arribar a aquesta disminució ha influït la disminució de l’activitat presencial als centres durant la pandèmia i la potenciació d’eines digitals com La Meva Salut, la citació via SMS o l’activació del Pla de medicació electrònic, que eviten la impressió de paper que es dona a les persones usuàries i, per tant, contribueixen a la sostenibilitat dels centres de salut.

“L’usuari surt de la consulta i se’n va directament cap a casa i som nosaltres qui després gestionem aquesta prova, visita i derivació”, explica la referent d’atenció a la ciutadania de l’EAP Montcada i Reixac, Sandra Perales. “Li truquem, li donem dia i hora -continua- o li podem enviar a través de La Meva Salut. Fins i tot, en lloc d’imprimir-li aquella ordre clínica o cita, li podem enviar un SMS en aquell moment i així pot controlar que ha rebut el recordatori i que no cal imprimir paper”.

Iniciatives de sostenibilitat
El projecte de l’EAP Montcada i Reixac s’ha difós a través de l’#ICSverds, una iniciativa impulsada des de l’equip de Medi Ambient de l’ICS on, un divendres al mes, posa en valor diferents activitats en marxa a tot el territori en la línia de la mobilitat sostenible, les energies renovables, l’estalvi energètic i la gestió de residus.


‘Parlem amb’ Gemma Torrell, metgessa de família del CAP Les Indianes i participant en l’elaboració de la Guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19

22 de març de 2021
Esperanza Martín (dreta) amb Gemma Torrell

Gemma Torrell és metgessa de família del CAP Les Indianes i participant en l’elaboració de la Guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19. En aquest enllaç podeu llegir l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ on, juntament amb la metgessa de família de l’equip Congrés, del CAP Passeig de Maragall, Esperanza Martín, explica què suposa aquesta guia i quin serà el paper de l’atenció primària en l’atenció de l’anomenada covid persistent.

La iniciativa Parlem amb posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, com a  reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes.


Els professionals del CAP Montcada i Reixac i el CAP Les Indianes lideren cribratges intensius al municipi per detectar contagis de covid-19

2/12/2020

El 2 i 3 de desembre se celebren cribratges intensius a Montcada i Reixac per detectar possibles contagis de la covid-19 entre la població asimptomàtica a partir dels 14 anys que viu i/o treballa al municipi. El punt de cribratge s’ha habilitat al vestíbul Montcada Aqua Salut (carrer Tarragona, 32) i està liderat per professionals del CAP Montcada i Reixac i del CAP Les Indianes. No cal cita prèvia, només adreçar-se a aquest emplaçament, facilitar un document identificatiu, un telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els menors d’edat han d’anar acompanyats.

El cribratge consisteix en un test ràpid d’antígens amb una mostra nasofaríngia que ofereix resultats en uns 15 minuts. Si el resultat és negatiu, es comunica via SMS a la persona usuària i, si el resultat és positiu, els gestors COVID del seu CAP de referència hi contactarà per telèfon per informar sobre les pautes d’aïllament que han de seguir. Les persones que tinguin accés a La Meva Salut, també poden consultar el resultat a l’espai personal de salut digital.

Es tracta d’una estratègia conjunta en la lluita contra la COVID-19 del Departament de Salut amb el CAP Montcada i Reixac i el CAP Les Indianes, l’Ajuntament, i el Servei de Vigilància Epidemiològica.

Més informació sobre els cribratges intensius a Barcelona i Montcada i Reixac.


Els CAP de Montcada i Reixac milloren el diagnòstic de la COVID-19 amb la realització d’ecografies pulmonars

 8/09/2020
CAPMontcada_EcoPulmonar_2020_2
Professionals del CAP Montcada i Reixac amb l’ecògraf del centre

Els CAP de Montcada i Reixac han millorat el diagnòstic i seguiment de la COVID-19 amb un servei d’ecografies pulmonars, que augmenten la capacitat resolutiva de l’atenció primària i eviten el desplaçament de les persones usuàries a altres centres fora del municipi. L’ecografia pulmonar s’indica en pacients amb simptomatologia respiratòria sospitosa de la infecció acompanyada de febre persistent, sempre amb criteri mèdic, i es realitza al CAP Montcada i Reixac on està ubicat l’ecògraf.

Es tracta d’una tècnica amb una sensibilitat i especificitat superior a la radiografia de tòrax per detectar les complicacions pulmonars causades per la COVID-19, fins i tot en fases inicials de la malaltia, quan les decisions són fonamentals en l’evolució de la infecció. A més, minimitza l’exposició a la radiació de les radiografies, un fet especialment important en població pediàtrica, on també es pot aplicar l’ecografia pulmonar.

Els professionals s’estan formant i, en funció de l’evolució de la pandèmia, s’ampliarà la cartera de serveis d’ecografia a l’atenció primària. Cal recordar que l’ecògraf del CAP Montcada i Reixac és una donació de l’Ajuntament després que fos una de les iniciatives presentades i escollides per la ciutadania en el pressuposts participatius del municipi.


Estudi per diagnosticar la COVID-19 a través de la tos i la veu del pacient

16/07/2020

El CAP Montcada i Reixac i el CAP Les Indianes participen, juntament amb l’equip Via Roma, del CAP Manso, i el CAP Sant Andreu, en un projecte col·laboratiu internacional, impulsat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i liderat per l’investigador català Brian Subirana, que té l’objectiu d’utilitzar la intel·ligència artificial per al diagnòstic de la COVID-19 a través de l’anàlisi de la tos i la veu de les persones.

L’Institut Català de la Salut participa a través de l’IDIAP Jordi Gol, com a institut de recerca d’atenció primària, i amb una trentena d’equips d’atenció primària que s’encarreguen de validar els algoritmes de l’eina amb la captació de milers de pacients simptomàtics, als quals es realitza una PCR, amb pacients positius i els seus contactes.

A les persones seleccionades se’ls ofereix la participació en aquest estudi, que consisteix a gravar tres registres de tos o tos forçada i un de veu (comptant de l’1 al 10), i les gravacions s’envien per WhatsApp a un telèfon centralitzat durant 14 dies.


Grups per deixar de fumar

22/01/2020
Pòster_SAP-Muntanya_llista_CAP_grup_deixar_fumar_GTBCN_2019

El CAP Moncada i Reixac i el CAP Les Indianes realitzen activitats dins del procés Promoció de la Salut, un procés per ajudar a la persona en l’adquisició d’hàbits saludables, en la presa de decisions, tenint en compte les seves expectatives, necessitats i la interacció amb l’entorn. Va adreçat a tota la població, en funció de la seva edat o etapa de cicle vital.

Un exemple son els grups per deixar de fumar, on els professionals dels centres de  l’Atenció Primària de Barcelona donen suport a aquelles persones que volen deixar enrere el tabac.

Deixar de fumar és possible i junts ho aconseguirem. Sol·licita informació al teu CAP i participa!


El CAP Les Indianes ofereix un servei que millora el control del pacient diabètic de Montcada i Reixac

7/11/2018
Prova del fons d'ull al CAP Les Indianes de l'ICS, a Montcada i Reixac
Prova del fons d’ull al CAP Les Indianes de l’ICS, a Montcada i Reixac

Des del 7 de novembre de 2018 el CAP Les Indianes realitza l’exploració del fons d’ull, una prova que permet el cribratge de la patologia de la retina en persones que pateixen diabetis, amb una càmera no midriàtica que pren imatges del fons de l’ull sense necessitat de dilatar prèviament la pupil·la. Aquest servei beneficiarà unes 2.500 persones que fins ara havien de desplaçar-se periòdicament al CAP Sant Andreu de Barcelona per aquesta prova d’imatge.

Tindran accés a la prova totes les persones amb diabetis que siguin usuàries dels centres d’atenció primària (CAP) Les Indianes, Montcada i Reixac i del consultori Can Sant Joan.

Per acollir la revisió del fons d’ull, el CAP Les Indianes ha adaptat una consulta i ha format una tècnica de cures auxiliars d’infermeria (TCAI) que realitzarà la prova tots els dimecres al matí.

Més informació del nou servei per a la població de Montcada i Reixac


Activitats anteriors