CAP Sant Martí de Provençals

Carrer de Fluvià, 211
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Telèfon del CAP 93 307 08 12
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
Dubtes o consells de salut no urgents al 061 CatSalut Respon
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPSantMartí
Si teniu algun comentari respecte de l’atenció rebuda, sol·liciteu un full de reclamacions al mateix centre, o envieu un correu a ciutadaniabcn.ics@gencat.cat


‘Parlem amb’ Esther Miranzo, metgessa de família de l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Sant Martí

29 de març de 2021
Esther Miranzo

L’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Sant Martí, ubicat al CAP Sant Martí de Provençals, va començar a funcionar a finals de 2019 i ofereix atenció a pacients crònics complexos que pateixen, o estan en risc de patir, descompensacions de les seves malalties. Per conèixer més sobre aquest equip que amplia la cobertura de serveis que ofereix un CAP, sense sortir de l’entorn de l’atenció primària, podeu llegir l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ la metgessa de família, Esther Miranzo, qui valora especialment la forma de treballar en equip i la possibilitat d’invertir temps en els pacients, juntament amb tractaments que no estan disponibles als centres d’atenció primària.

La iniciativa Parlem amb posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, com a  reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes.


‘Parlem amb’ Xavier Cos, metge de família del CAP Sant Martí de Provençals, expert en diabetis i membre de l’equip d’innovació de l’Institut Català de la Salut

9/11/2020
xavier_cos_01

La setmana que es celebra el Dia Mundial de la Diabetis, el 14 de novembre, podeu llegir l’entrevista a la secció ‘Parlem amb’ el metge de família i comunitària del CAP Sant Martí de Provençals, Xavier Cos, que també és expert en aquesta malaltia i membre de l’equip d’innovació de l’Institut Català de la Salut. L’especialista explica com és l’abordatge de la diabetis des de l’atenció primària i els canvis que hauria d’incorporar aquesta atenció. També tracta del paper de l’atenció primària en la formació de les facultats de medicina, els processos d’innovació dintre de l’ICS i com combina la vessant mèdica amb l’artística, com a tenor en l’Orfeó Català del Palau de la Música Catalana.

La iniciativa Parlem amb posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, com a  reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes.


CAPSantMarti_cuidadors_2020

El CAP Sant Martí de Provençals inicia una nova edició dels grups per a persones amb deteriorament cognitiu i els seus familiars cuidadors

20/02/2020

El CAP Sant Martí de Provençals ha començat una nova edició dels grups dirigits a persones amb deteriorament cognitiu lleu i els seus familiars, que se desenvolupen de forma paral·lela per oferir als cuidadors facilitats per acudir a la formació mentre els professionals sanitaris treballen l’estimulació cognitiva amb les persones amb demència.

El grup per a familiars forma part 6a edició del Programa Cuidador Expert Catalunya® del Departament de Salut, i té l’objectiu de donar suport als cuidadors en el maneig i cura del seu familiar i, al mateix temps, millorar la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona que cuida. El grup està conduït per la cuidadora experta Maria Candelas Calvo.

Les dues activitats se celebren els dimecres no festius des del 5 de febrer a l’1 d’abril de 2020 de 12 a 13.30 hores i hi participen professionals del CAP de medicina de família, infermeria, treball social, administratius sanitaris i les professionals de l’ICS jubilades, Glòria Campanero i Petri Bonilla.


El CAP Sant Martí de Provençals participa en la inauguració de la Plaça de la Infància, un punt estratègic per a les activitats de promoció de la salut

CAPSantMarti_plaça_infancia_2019
15/10/2019

El CAP Sant Martí de Provençals col·labora en la inauguració de la Plaça de la Infància de Barcelona, el dissabte 19 d’octubre de 2019, amb la participació en un jornada organitza per l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Martí de Provençals i en què estaran presents diferents entitats i organitzacions del barri.

El CAP estarà present amb una taula informativa de 10 a 14 hores, on s’informarà a la ciutadania de les activitats del centre dirigides a la comunitat com són els grups de pacients, tallers, les tardes joves, la futura escola de salut, així com aspectes organitzatius i de funcionament del CAP per facilitar les relacions amb les persones usuàries i els diversos tràmits. Fins i tot, l’infermer David García oferirà una actuació de màgia.

Els professionals del CAP també han sigut part activa de la remodelació d’aquest plaça, especialment en el disseny de l’espai de jocs per promoure l’activitat física en persones amb mobilitat reduïda. A més, la ubicació del centre al costat de la plaça suposa que aquest punt esdevindrà un punt estratègic per a les activitats programades pels professionals a l’aire lliure.

La Plaça de la Infància és un entorn verd d’uns 6.200 m2 a l’interior de la mançana formada pels carrers de Bac de Roda, Andrade, Fluvià i Concili de Trento i ha començat la remodelació el mes de febrer de 2019 amb l’objectiu de convertir-se en un nou punt de trobada més accessible i agradable per a les relacions ciutadanes.


Les activitat del CAP Sant Martí de Provençals per a familiars cuidadors de persones amb demències i per aquests pacients arriben a la 18a edició

16/11/2018

El CAP Sant Martí de Provençals ha començat la 18a edició del grup de familiars cuidadors de persones amb demències, que se celebra paral·lelament al taller d’estimulació cognitiva per a pacients amb deteriorament cognitiu. Aquest fet facilita la participació dels cuidadors mentre el familiar assisteix al taller.

Ambdós grups tenen lloc cada dimecres no festiu de 17 a 18.30 hores des del 24 d’octubre fins al 19 de desembre de 2018 i estan organitzats i dirigits pels professionals de la Comissió de Demències del CAP on hi participen professionals de medicina, infermeria, treball social, gestió i serveis i una voluntària tècnica de cures auxiliar d’infermeria (TCAI).

La treballadora social del centre, Raquel Paz, juntament amb la treballadora jubilada voluntària, Glòria Campanero, amb experiència en aquesta activitat, dirigeixen el taller d’estimulació cognitiva que té l’objectiu d’evitar l’aïllament social, augmentar l’autoestima i estimular la capacitat cognitiva

Per la seva banda, el grup de familiars cuidadors pretén intercanviar vivències i informació sobre la demència entre professionals i l’entorn de persones amb demències, per tal de millorar la qualitat de vida del cuidador i del pacient. En aquest cas, els treballadors del cap que organitzen el grup disposen del suport del neuropsicòleg de l’Associació de Familiars de Malats d’Alzheimer de Barcelona (AfAB).


4a edició del Programa Cuidador Expert Catalunya i nou taller de memòria

El CAP Sant Martí de Provençals ha iniciat a l’abril de 2018 la 4a edició del Programa Cuidador Expert Catalunya, amb sessions conduïdes per la cuidadora experta Maria Candelas Calvo i supervisades pels professionals sanitaris del centre.

Mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències de la persona cuidadora experta amb la resta de cuidadors, aquest programa té com a finalitat promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la qualitat de vida del cuidador i la convivència amb la persona a qui cuida.

S’ofereixen recursos per afrontar el dia a dia i s’adreça a cuidadors de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, danys cerebrals o d’infants amb una malaltia crònica.

Paral·lelament també s’inicia una nova edició del taller de memòria per a pacients amb demència en fase inicial i sense trastorn de comportament, amb l’objectiu d’estimular cognitivament i evitar l’aïllament social.

Més informació sobre el Programa Programa Cuidador Expert Catalunya


Caminada i psicomotricitat al Parc de la Pegaso per fomentar la independència física

El grup d’activitat física del CAP Sant Martí ha organitzat el mes de maig de 2017 una caminada al Parc de la Pegaso, de Barcelona, on es van realitzar una sèrie d’exercicis de psicomotricitat per treballar la força, l’equilibri i la flexibilitat.

La incorporació de la psicomotricitat té com a objectiu reduir les conseqüències de l’envelliment o el desús d’articulacions o grups musculars i prevenir lesions, caigudes i dolors, fomentant d’aquesta manera la independència física de la persona. A més de fer activitat física, el grup també pretén la socialització dels participants.


Xerrada sobre la circulació i les cames lleugeres

Els professionals del CAP Sant Martí de Provençals tanquen el cicle de xerrades sobre salut amb una sessió per difondre què hem de fer per tenir una bona circulació i mHorari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h
antenir les cameslleugeres 
 

La xerrada, a càrrec de l’infermer referent de cures del CAP Sant Martí, Paco Cegri, va tenir lloc al Centre Cívic Sant Martí davant de 45 persones.

El cicle de xerrades sobre salut va començar a l’octubre de 2016 i va acabar el juny de 2017. Durant aquest temps, cada primer dimecres de mes s’ha tractat un tema de salut d’interès per a la ciutadania: grip, refredat, al·lèrgies, la Meva Salut, primers auxilis, diabetis, colesterol, alimentació infantil, tabac i alcohol han sigut les temàtiques escollides.

Per a més informació dels propers cicles sobre salut, pregunteu als professionals dels CAP Sant Martí de Provençals.


Alimentació equilibrada i exercici físic

cartell_Alimentació-equilibrada_StMarti

Dins del cicle de xerrades que ofereixen els professionals del CAP Sant Martí de Provençals, s’emmarca la xerrada d’alimentació equilibrada i exercici físic, per promoure hàbits saludables entre la població.

Dia: 3 de maig de 2017
Lloc: associació de veïns Sant Martí
Hora: de 18.30 a 19.30 h

Per a més informació, pregunteu als professionals dels
CAP Sant Martí de Provençals.


Taitxí per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física

El CAP Sant Martí de Porvençals ha organitzat una activitat de taitxí per fomentar l’exercici físic entre els usuaris, amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física 2017. La sessió ha anat a càrec d’un professor voluntari del Casal de Gent Gran Bac de Roda i al Casal de Gent gran de Sant Martí des de fa 20 anys.

En aquesta activitat també han col·laborat altres entitats del barri com el Mercat de Sant Martí i el Mercat de Provençals.

Activitats com aquesta són una mostra del treball comunitari del barri per millorar la salut dels veïns i les veïnes.


Caminades

Vine a caminar en grup cada divendres  i comprova els múltiples beneficis de l’activitat física en la salut física i mental. A més, es realitzaran exercicis per millorar la força i l’equilibri durant 30 minuts.

Aquesta activitat està oberta a tots els veïns del barri que es puguin moure de forma autònoma i que es vulguin beneficiar dels beneficis de l’activitat física i afavorir les relacions socials.

  • Sortida des del CAP Sant Martí de Provençals, carrer Fluvià, 211
  • Cada divendres, de 9.30 a 11 h
  • 2a edició, del 3 març al 9 de juny
  • Cartell de l’activitat
  • Enllaços relacionats: Beneficis de l’activitat física
  • Organitza: Grup caminades CAP Sant Martí. A càrrec d’un professional d’atenció a la ciutadania del CAP, Gerard Castro o Ana Gutierrez, i d’una infermera del CAP, Anna Alsina, Ester Calero, Gemma Amorós, Lourdes Carrés, Sheila Gascón o Maite Sanz.

Aparicions als mitjans

BTV – Informatius migdia. En directe al CAP Sant Martí de Provençals
Min. 11’ 00’’ / 30 de desembre de 2016


Activitats anteriors