CAP Vila de Gràcia-Cibeles

Carrer de Còrsega, 363
Programar visita al 93 326 89 01 o per Internet
Telèfon del CAP 93 459 09 30
Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 8 a 20 h; dissabtes, de 9 a 14 h
Dubtes o consells de salut no urgents al 061 CatSalut Respon
Seguiu l’actualitat a Twitter amb l’etiqueta #CAPVilaDeGràciaCibeles
Si teniu algun comentari respecte de l’atenció rebuda, sol·liciteu un full de reclamacions al mateix centre, o envieu un correu a ciutadaniabcn.ics@gencat.cat


Escola de salut de les persones grans dels barris Vila de Gràcia i El Camp d’en Grassot

27 de febrer de 2023

Els CAP Vila de Gràcia-Cibeles i Pare Claret participen en la segona edició de l’Escola de Salut de les persones grans del barris Vila de Gràcia i El Camp d’en Grassot, organitzada per la Taula BiB (Benestar i Barri) de la qual formen part diferents entitats del territori.

L’Escola de Salut per a persones grans és un espai per parlar sobre salut a la tercera edat, relaxació i moviments, envelliments actiu i benestar emocional, entre altres temes, i està adreçada a les persones majors de 65 anys d’aquests barris del districte de Gràcia de Barcelona.

Se celebra els dimarts de 10 a 12 hores entre el 7 de març i el 13 de juny de 2023 a la Biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l’Olla 104)

Consulta el calendari d’activitats:

Data Sessió Professionals i/o entitats que la imparteix
07/03/2023 Inauguració Jesús Trocoli, referent de benestar emocional, i Pilar Gonzalez, infermera, del CAP Pare Claret
14/03/2023 Teleassistència i vincles  Servei de Teleassistència Municipal i VinclesBCN
21/03/2023 Activitat física suauFundació Claror
28/03/2023 Vacunes en edat adultaCAP Larrard
11/04/2023 Exercisi i memòria Estudiants d’INEF 
18/04/2023 Xerrada sobre seguretatMossos d’Esquadra
25/04/2023 Memòria i capacitats cognitives Espai Social Gràcia – Fundació Catalunya La Pedrera
02/05/2023 Últimes voluntats Montse Espuga, metgessa de família del CAP Vila de Gràcia – Cibeles
09/05/2023 Alimentació i envelliment saludable Dietistes-nutricionistes (CAP Pare Claret, Vila de Gràcia – Cibeles i Larrard)
16/05/2023 Serveis socials i Projecte RadarsServeis socials de l’Ajuntament i Projecte Radars 
23/05/2023 Primers auxilis CAP Larrard
30/05/2023 Seguretat i prevencióGuàrdia Urbana 
06/06/2023 Ocellets Mireia Moret, metgessa de família del CAP Pare Claret
13/06/2023 Cloenda Referents de benestar emocional comunitari dels CAP

Primera edició de l’Escola de salut de les persones grans a la Vila de Gràcia, Gràcia Nova i Camp d’en Grassot

15 de març de 2022

Els CAP Vila de Gràcia-Cibeles i Pare Claret participen en la nova Escola de Salut de les persones grans dels barris la Vila de Gràcia, Gràcia Nova i Camp d’en Grassot, organitzada per la Taula BiB (benestar i barri) de la qual formen part diferents entitats del territori.

Se celebra tots els dimarts a les 10 hores entre el 15 de març i el 21 de juny de 2022 a la Biblioteca Vila de Gràcia (Torrent de l’Olla 104)

Està adreçada a les persones majors de 65 anys dels barris de la Vila de Gràcia, Gràcia Nova i Camp d’en Grassot, del Districte de Gràcia de Barcelona. Les persones interessades a participar, adreceu-vos al vostre CAP o Centre de Serveis Socials o a la Taula de Salut Comunitària Vila-Grassot (salutcomunitaria.gracia.bcn.ics@gencat.cat)

L’objectiu és informar sobre temes de salut i cura i establir vincles amb altres persones grans dels barris i es tracten temes com envelliment actiu i saludable, relaxació i moviment i benestar emocional.

Consulta el calendari d’activitats.


Professionals dels CAP Pare Claret i Vila de Gràcia-Cibeles presenten el diagnòstic de salut comunitària que prioritza accions centrades en la gent gran, la pobresa i la joventut

21 d’abril de 2021
Un moment de la presentació del diagnòstic de salut amb la treballadora social del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, Natividad Castells

La Taula Benestar i Barri del Districte de Gràcia, liderada per professionals dels CAP Pare Claret i Vila de Gràcia-Cibeles, ha presentat a les entitats, associacions i grups específics de la comunitat el diagnòstic de salut comunitària dels barris Vila de Gràcia i El Camp d’en Grassot en què ha treballat en els últims anys. El document analitza la situació i els determinants que tenen més impacte en la salut de la ciutadania i determina, després d’un procés participatiu de priorització, que les accions en salut comunitària han d’anar dirigides a pal·liar la solitud i l’aïllament de la gent gran, la pobresa i al desenvolupament de la infància i la joventut.

De fet ja s’ha creat una comissió per cadascuna de les necessitats prioritzades i també han començat a desenvolupar-se alguns projectes concrets com “Parlem amb el CAP”, una iniciativa liderada pel CAP Pare Claret que consisteix en xerrades presencials amb l’objectiu de crear vincles i espais de participació directa entre els professionals de referència de l’atenció primària i la ciutadania. Des dels centres també participen en altres iniciatives com les caminades per a la gent gran o el suport en les tramitacions digitals.


La població que es visita al CAP Vila de Gràcia-Cibeles disposa d’un nou recurs al districte de Gràcia per rebre atenció sanitària relacionada amb la covid-19

La població adulta que es visita als CAP Pare Claret, Sanllehy i Vila de Gràcia-Cibeles, del districte de Gràcia de Barcelona, disposa des del 17 de novembre de 2020 d’un nou recurs assistencial per rebre atenció sanitària relacionada amb la covid-19 amb l’habilitació d’un espai al carrer Venus, número 8. La iniciativa dels professionals d’aquests centres ha permès habilitar un espai que obre de dilluns a divendres de 8 a 20 h i que està atès per professionals sanitaris que visiten, realitzen les proves necessàries, fan seguiment de casos diagnosticats o amb sospita de covid-19 i també realitzen la identificació dels seus contactes estrets.


‘Parlem amb’ Montse Espuga, metgessa de família del CAP Vila de Gràcia – Cibeles i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial en Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS)

26 d’octubre de 2020
image

Montse Espuga és metgessa de família i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial en Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS), que aborda peticions de professionals relacionades situacions de final de vida, de persones amb malalties greus, de violència de gènere i, en el últims mesos també amb la covid-19. En aquest enllaç podeu lleguir l’entrevista de la secció ‘Parlem amb’ on Espuga considera que per exercir una bona assistència sanitària s’ha d’abordar amb els valors del professional i de la persona, compartits i prioritzant els del pacient.

La iniciativa Parlem amb posa en valor els coneixements, habilitats, expertesa i vivències dels professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, com a  reflex de la tasca diària dintre i fora de les consultes.


El CAP Vila de Gràcia – Cibeles pronuncia el pregó de la Festa Major de Gràcia en homenatge a la gestió de la crisi sanitària de la covid-19

17 d’agost de 2020
CAPViladeGraciaCibeles_MaiteFabregat_festamajorgracia_2020
Fabregat, primera per l’esquerra, amb les altres dues pregoneres

El CAP Vila de Gràcia – Cibeles ha sigut protagonista de la Festa Major de Gràcia al ser escollit per pronunciar el pregó en homenatge als professionals sanitaris que ha fet front a la crisi sanitària pel coronavirus. La infermera i adjunta a la direcció del CAP, Maite Fabregat, ha sigut l’encarregada de pronunciar el pregó en representació de tots els professionals de l’equip, juntament amb la infermera i adjunta a la direcció d’infermeria de l’Hospital de Sant Pau, Xènia Sist, i la metgessa anestesista de l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bisbe. Les pregoneres han destacat la importància del treball de col·laboració entre professionals sanitaris i les xarxes veïnals de suport que, arran de la pandèmia, han reforçat els vincles de la comunitat: “Tot el que fa salut i tot el que cura és a la comunitat. No deixem que el virus ens ho tregui”.

La infermera del CAP Vila de Gràcia – Cibeles ha expressat que el seu pregó és una representació de totes les persones que treballen al CAP i que “tot l’any cuiden els veïns i veïnes amb tant afecte i tant d’esforç des de les seves professions d’atenció a la persona usuària, medicina, infermeria, treball social, tècnica auxiliar i neteja. Som un equip amb una missió que en la crisi ha treballat encara més unit”.

Cal recordar que davant la situació excepcional per la pandèmia del coronavirus, l’atenció primària és més pròxima i està més present que mai en el seu paper d’atenció a la salut de la ciutadania, no només pel control i seguiment de persones amb sospita o diagnòstic de la covid-19 i els seus contactes, sinó també per l’atenció a noves responsabilitats com els hotels salut, les residències o les escoles i l’abordatge que continuen rebent els pacients amb altres patologies.

Més informació sobre reconeixements de la ciutadania a professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat per la seva tasca durant la pandèmia.


El CAP Vila de Gràcia-Cibeles participa en la jornada sobre desmedicalització i bones pràctiques per a la salut de Gràcia

gràcia
07 de febrer de 2020

El Consell de Salut de Gràcia ha organitzat per al 8 de febrer de 2020, a les 9.30 hores, una jornada sobre ‘desmedicalització i bones pràctiques per a la nostra salut’ a l’Espai Jove La Fontana. Aquesta acció compta amb el suport del Districte de Gràcia, el Consorci Sanitari de Barcelona i la participació del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, el CAP Pare Claret, el CAP Vallcarca, el CAP Larrard, farmàcies de Gràcia i el grup de salut de Gràcia.

La jornada comptarà amb dues taules amb diferents ponències. Una, sobre la medicalització a la vida, on professionals de la salut faran ponències sobre la salut com a negoci, el sobrediagnòstic i el sobretractament i si es prenen massa medicaments. L’altra taula es titula La salut també a les nostres mans i tindrà ponències sobre els productes miracle, accions saludables – a càrrec de les infermeres del CAP Vila de Gràcia-Cibeles, Maite Fabregat, Eduardo González i Mercè Julià – i si fer-se més proves vol dir tenir més salut, impartit per la metgessa de família del CAP Pare Claret, Mireia Moret.

La jornada finalitzarà amb un debat i una dinàmica de grups per avançar en la creació de les comissions de governança dels CAPS del Districte de Gràcia. La jornada oberta a veïnat i professionals, la inscripció és gratuïta i es pot fer a participagracia@bcn.cat.

Consulta el programa de la jornada.


Els barris Vila de Gràcia i El Camp d’en Grassot planifiquen les intervencions en salut comunitària centrades en la solitud, la pobresa i la joventut

El procés està liderat pels professionals del CAP Vila de Gràcia-Cibeles i Pare Claret

taula_salut_comuitaria_capviladegracia_pare_claret_2019.jpg
13 de desembre de 2019

Els barris de Barcelona, Vila de Gràcia i El Camp d’en Grassot, planifiquen les intervencions en salut comunitària en tres eixos prioritzats: la solitud i l’aïllament de la gent gran, la pobresa i l’atenció a la infancia i la joventut. Per aquest motiu, la taula de salut comunitària d’aquests barris s’han reunit al Centre Cívic La Sedeta, organitzats en comissions de Treball, i  han definit el nom del seu procés de salut comunitària sota el nom de “BiB”, Benestar i Barri.

Aquesta taula està formada pel veïnat, associacions i entitats dels barris i liderada pels professionals d’atenció primària del CAP Vila de Gràcia-Cibeles i Pare Claret que han invertit més de dos anys en el desenvolupament d’aquest projecte. Durant aquest temps s’han establert aliances entre ciutadania, entitats i institucions; s’ha creat un diagnòstic de salut, un mapeig d’actius de salut i, actualment, estan immersos en la planificació i priorització d’accions per a la prescripció social, una eina no medicalitzada per enfortir la salut de les persones i de la comunitat.


Els familiars de pacients malalts de demències troben suport al CAP Vila de Gràcia-Cibeles

01 de febrer de 2019

El CAP Vila de Gràcia-Cibeles desenvolupa el grup de suport Cuida’t que està dirigit a familiars cuidadors de pacients amb Alzheimer o altres demències. Aquesta iniciativa se repeteix cada any i aquest 2019 celebra la 3a edició des del 5 de febrer al 23 d’abril en sessions setmanals de 2 hores i una dotzena de participants.

En el disseny i l’execució del projecte hi ha un grup format per una metgessa de família, dos professionals d’infermeria de família, una tècnica en cures auxiliars d’Infermeria (TCAI) i la treballadora social. Tots plegats treballen per reduir l’impacte en termes de salut física i emocional que té la situació de dependència en les famílies i, especialment, en els cuidadors.

Els objectius del grup són crear un espai de suport emocional; prevenir els efectes d’estrès emocional; treballar la importància de l’autocura, generar espais propis del cuidador; donar eines per encarar la situació d’una manera més saludable tant pel pacient com pel cuidador; reconèixer el rol del cuidador i posar en valor la seva tasca; fer sentir al cuidador que no està sol i compartir sentiments i emocions amb altres persones en la mateixa situació.

La satisfacció dels participants és molt positiva per la utilitat com a activitat que millora la salut percebuda. I la valoració dels professionals és alta perquè dona resposta a les  necessitats detectades i com a intervenció que millora la salut i benestar del pacient i les seves famílies.

El grup de suport Cuida’t és un complement a la tasca que realitzen els professionals a les consultes de medicina, infermeria i treball social d’atenció primària on es detecta, tracta i s’acompanya a aquests pacients i a les seves famílies.

Si teniu un familiar cuidador de persones amb demències sol·liciteu informació del grup de suport Cuida’t del CAP Vila de Gràcia-Cibeles.

 

Activitats anteriors