El servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva de Barcelona ciutat obrirà espais artístics i de reflexió en els CAP sobre les vivències de les dones respecte a l’embaràs i el part

  • L’exposició de l’ONG Farmamundi amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona està formada per 19 peces artístiques i serà itinerant per diferents centres d’atenció primària de l’ICS a la ciutat de Barcelona

El servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Barcelona ciutat acull en el CAP Sant Andreu, entre el 23 de maig i el 14 de juny de 2018, l’exposició ‘Estar embarassada i parir a Barcelona: imatges i veus de dones de la ciutat’ que reflecteix l’experiència de trenta dones durant l’atenció i l’acompanyament que han rebut per part de professionals del sistema sanitari públic català en els processos de l’embaràs i el part.

La mostra, finançada per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i coordinada per l’Organització No Governamental (ONG) Farmamundi, està formada per 19 peces artístiques i serà itinerant pels serveis ASSIR de diferents centres d’atenció primària (CAP) de l’ICS a la ciutat de Barcelona.

L’objectiu d’acollir aquesta exposició és generar espais de reflexió sobre les vivències de les dones durant l’embaràs i el part per compartir-les amb altres dones que acudeixen a les visites de control i seguiment de l’embaràs, que podran gaudir al mateix temps de l’exposició i dels diferents significats que té aquest procés vital de la maternitat a través de la seva representació en les 19 obres.

L’espai permetrà, a través de l’art, comprendre les diferents experiències i la influència del sistema de salut en les seves percepcions de la cura i de l’apoderament durant el procés. L’exposició ens ofereix una mirada intercultural que ens ajudi a entendre les causes i les conseqüències de les desigualtats socials, les interconnexions en un món global i les relacions humanes com a eines bàsiques per a l’abordatge de les diferències des del respecte i de l’enriquiment social, per contribuir, entre els diferents actors i actores implicades, a l’assoliment de la justícia global en salut.

Amb 12 quadres i 7 peces de fang, l’exposició vol donar veu i vetllar per garantir els drets de les dones com a ciutadanes. El projecte s’ha basat en la metodologia de la investigació, l’acció i la participació amb un total de 30 dones d’orígens culturals diversos i que s’han convertit en mares en un lloc diferent al del seu naixement.

Aquest grup ha celebrat sessions d’artteràpia on les protagonistes han estat acompanyades per una experta que els hi ha facilitat l’espai i el material adequat per expressar-se a través de diferents tècniques artístiques i elaborar així peces d’art. Al mateix temps, s’han realitzat entrevistes en profunditat a dones voluntàries per augmentar les evidències científiques i aprofundir en la mostra de la recerca.

Tot el procés s’ha desenvolupat amb professionals de Farmamundi, com a responsable del projecte; l’Institut d’Artteràpia Transdisciplinària de Barcelona, com a acompanyant i dinamitzador dels grups de dones; una antropòloga de la salut, com a responsable de la recerca etnogràfica; l’Ajuntament de Barcelona com a finançador, i l’ICS, que ha permès la seva exposició en els CAP de Barcelona ciutat a través de la coordinació i col·laboració de l’ASSIR.

On pots trobar l’exposició:

  • Del 23 de maig al 14 de juny de 2018: CAP Sant Andreu
  • Del 14 de juny al 17 de juliol de 2018: CAP Trinitat Vella
  • Del 17 de juliol al 18 de setembre de 2018: CAP Pare Claret
  • Del 25 de setembre al 30 d’octubre de 2018: CAP Manso
  • Del 6 de novembre a l’11 de desembre de 2018: CAP Numància
  • Del 18 de desembre de 2018 al 10 de gener de 2019: CAP Horta

22 de maig de 2018. Nota de premsa

Més informació:

Anuncis