08/05/2015 NOTA DE PREMSA

El CAP Roquetes-Canteres de Barcelona ciutat participa en la creació d’una obra de teatre sobre la fibromiàlgia per fomentar l’acceptació d’aquesta malaltia

  • ¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia és el títol de la peça de teatre que s’estrena el diumenge 10 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica (12 de maig), i que es representarà una altra vegada el 16 de maig
  • Des del Centre d’Atenció Primària Roquetes-Canteres s’ha impulsat aquest projecte, animant el Grup de Fibromiàlgia del barri i en col·laboració amb el Grup de Teatre Eclipse i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, perquè el teatre social és una bona eina per alliberar el malestar de les persones afectades per problemes de salut i psicosocials

Des de fa més d’un any que les persones participants del Grup de Fibromiàlgies del barri de Roquetes, creat per donar suport a les persones que pateixen la malaltia i que es reuneix mensualment al CAP Roquetes-Canteres, han estat treballant per fer realitat el projecte de crear una obra de teatre social per tractar des d’una òptica positiva la malaltia de la fibromiàlgia. I ho han fet amb el recolzament dels professionals d’aquest centre d’atenció primària amb l’objectiu de donar suport a totes aquelles persones que conviuen amb ella i fent servir com a fil conductor del text una teràpia de grup.

¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia és el resultat de l’esforç conjunt de professionals, entitats i persones afectades per la malaltia i endegat en el marc del Pla comunitari de Roquetes per les diverses entitats que s’inclouen en la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, com és el cas del CAP Roquetes-Canteres, amb la col·laboració del Grup de Teatre Eclipse, els integrants del qual han materialitzat l’obra.

Basada en fets reals, i mitjançant la comèdia i la ironia, l’obra ajuda a comprendre els motius de la fibromiàlgia o la fatiga crònica i, fonamentalment, intenta que totes aquelles persones que pateixen aquestes patologies les acceptin, arribin a superar-se i aprenguin a conviure-hi.

El llibret de l’obra ha estat escrit per a l’ocasió pel Grup de Teatre Eclipse i, en el vessant mèdic, el text ha rebut l’assessoria dels metges i metgesses de família, infermeres i de la Direcció del CAP Roquetes-Canteres.

La participació activa del CAP Roquetes-Canteres en aquest projecte de teatre social forma part de l’estratègia de treball comunitari dels seus professionals (i de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat, globalment) de vincular les persones amb problemes psicosocials amb les activitats culturals, esportives o de lleure que promou la comunitat, ja que l’establiment d’aquests vincles dinàmics amb les entitats de l’entorn comunitari immediat propicien beneficis en la salut emocional, però també en la física i, per tant, generen una millor qualitat de vida.

Una malaltia crònica que afecta especialment les dones

La fibromiàlgia es caracteritza per dolor crònic generalitzat a tot el cos, amb predomini dels músculs i l’esquena i amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts.

La fibromiàlgia és una malaltia freqüent, especialment entre les dones (4,2 % de dones i 0,2 % d’homes afectats en la població espanyola), i sovint s’acompanya de cansament, trastorns del son i de l’estat d’ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d’altres. Per tot això, pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s’està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament.

La fibromiàlgia (FM), la síndrome de fatiga crònica (SFC) i la sensibilitat química múltiple (SQM) es consideren malalties diferents, tot i que presenten símptomes comuns i que en un alt percentatge de pacients aquestes tres patologies se sobreposen.

Barcelona, 7 de maig de 2015

Més informació:

¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia. Entrada gratuïta
10 de maig, 18h, Residència de la Gent Gran de Trinitat Nova: c. Fosca, 4-8.
16 de maig, 18h, Centre Cívic Zona Nord: c. Vallcivera, 14

Anuncis

Deixa'ns un comentari!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s