24/05/2017 Nota de premsa

Els CAP de Barcelona organitzen més de 30 activitats durant la Setmana sense Fum

  • Entre el 25 i el 31 de maig, els centres d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS realitzen actuacions per conscienciar la població sobre els prejudicis del tabac, donar-li suport per deixar de fumar i prevenir-ne l’hàbit
  • Destaca una innovadora proposta participativa del CAP Trinitat Vella que elaborarà una cançó amb els suport de la comunitat
SetmanaSenseFumLaMarina_APBCN_2016

Taula informativa al CAP La Marina durant la Setmana sense Fum el 2016

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, que se celebrarà el dimecres 31 de maig, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut ha organitzat —en el marc de la Setmana sense Fum, que tindrà lloc del 25 al 31 de maig de 2017— més de 30 activitats amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els perjudicis de fumar.

El tabaquisme comporta múltiples problemes greus de salut als fumadors, com ara diversos tipus de càncer o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), però també afecta molt negativament els fumadors passius. Per això, durant aquests dies, els centres d’atenció primària de Barcelona de l’ICS treballaran per dues vies: el suport per deixar de fumar i la prevenció del tabac. Així mateix, oferiran material i recursos per sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut abandonar el consum de tabac i, també, per evitar que iniciï aquest hàbit.

A més, onze centres realitzaran accions més específiques per aconseguir una major incidència en la població. Es tracta dels CAP Horta, Guinardó, La Marina, Manso, Maragall, Ramon Turró, Rio de Janeiro, Sanllehy, Sant Martí, Trinitat Vella i Turó.

Entre les propostes més innovadores destaca la del CAP Trinitat Vella, que elaborarà una cançó per al Dia Mundial sense Tabac, a partir de la lletra i la música creada en col·laboració entre alumnes de l’Institut Josep Comas i Solà, joves cantants de música rap del barri i professionals del centre.

Per altra banda, una de les iniciatives més comunes serà la presència de taules informatives, en els CAP mateixos o en altres punts de confluència de la ciutadania (com ara centres cívics o places). En aquests espais s’oferirà assessorament sobre els efectes del tabaquisme en la salut i recursos per deixar de fumar, així com proves per determinar la capacitat pulmonar de tothom qui ho vulgui.

Aquestes proves també es realitzaran, abans de començar les caminades, a diversos punts d’interès de la ciutat o del voltant i no hi faltaran les trobades amb exfumadors, les experiències dels quals serviran per encoratjar les persones que vulguin iniciar el procés de deixar de fumar.

Dins de les activitats dirigides a la prevenció, es troba el concurs de dibuix per formar els infants en estils de vida saludables. El programa es completa amb balls, xerrades o sessions de cine fòrum.

“Menys fumar i més caminar

Sota el lema “Menys fumar i més caminar”, aquest 2017 se celebra la XVIII edició de la Setmana sense Fum, una iniciativa de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Aquesta iniciativa també ha organitzat durant els darrers anys el Programa atenció primària sense fum (PAPSF) a Catalunya, amb l’objectiu de disminuir la proporció d’individus amb hàbit tabàquic, d’involucrar diversos àmbits en la iniciativa i d’unificar un mateix missatge.

Agenda d’activitats als centres d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS

 Més informació:

Anuncis