Vídeos de salut dels professionals dels CAP

Memòria audiovisual COVID. Un moment, una lliçó, un sentiment

14 de juliol de 2020

ICS Memòria COVID recull testimonis dels professionals durant la pandèmia del coronavirus i repassa els moments claus des del punt de vista personal de cada professional de la institució, les lliçons apreses i els sentiments que afloren quan mirem enrere. S’han publicat 3 sessions amb participació de professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS:

 • Segona conversa, amb la participació de la treballadora social sanitària del CAP Drassanes, Carol González, i de la infermera del CAP Montnegre, Gemma Fanlo.
 • Tercera conversa, amb la participació del metge resident del CAP El Clot, Guille Fernàndez.
 • Quarta conversa, amb les llevadores, la ginecòloga i l’administrativa sanitària de l’ASSIR, dividida en 4 vídeos:

Exercicis per realitzar durant l’embaràs

2 de juny de 2020

Conjunt d’exercicis a càrrec de les llevadores del CAP Manso, Rosa Escriche i Esther Rebull sobre:


Dia mundial de la infermeria 2020

12 de maig de 2020

L’ICS se suma al Dia Mundial de la Infermeria amb un reconeixement a les infermeres de l’organització. Professionals de tots els centres del territori han dedicat paraules per descriure la valuosa tasca. Per part dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS han participat els següents professionals:

 • Cristina Martínez, llevadora i responsable de l’ASSIR de l’ICS.
 • Blanca Funollet, infermera i adjunta del Servei d’Atenció Integrada Especialitzada del SAP Esquerra.
 • Cristobal Peña, infermer del CAP Montegre.
 • Ino Valverde, infermera del CAP Drassanes i del Servei d’Atenció Continuada Domiciliària (ACD).
 • Carmen Erena, tècnica en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) de la Central d’Esterilització, al CAP Manso.
 • Lara Santiago, conductora de l’ACD i estudiant d’últim curs d’infermeria.
 • Ester Botella, secretària de les oficines centrals del CAP de Barcelona ciutat de l’ICS i mare d’infermera.

Control i seguiment de la diabetis gestacional

5 de maig de 2020

La llevadora del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP Manso, Rosa Escriche, explica què és la diabetis gestacional, quin tractament cal seguir durant l’embaràs, com controlar el sucre, així com dubtes que poden sorgir en el postpart en relació amb la diabetis.


L’atenció al puerperi a domicili en època de COVID-19

21 d’abril de 2020

La llevadora del CAP Pere Claret, Judit Pequeño, mostra com es fa el seguiment domiciliari a les dones que acaben de donar a llum.


Les dones a l’atenció primària – 8M Dia internacional de la dona

9 de març de 2020

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona des dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS destaquem el paper fonamental de les dones en l’atenció primària i com els diferents perfils professionals treballen per garantir els seus drets socials. Els diferents punts de vista ens han de servir per reflexionar sobre com podem canviar els estereotips perquè tu lideres el canvi.


‘No t’esfumis amb el fum’, la cançó del CAP Trinitat Vella contra el tabac

24 de maig de 2019

Professionals del CAP Trinitat Vella de Barcelona, en col·laboració amb alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Josep Comas i Solà i dels joves cantants del grup de rap del barri ‘Te quiero Trinitat’, han elaborat una cançó i un vídeoclip amb motiu de la Setmana sense Fum, entre el 25 i el 31 de maig. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el tabac, d’abandonar-ne el consum i de gaudir d’un ambient lliure de fum. La lletra està basada en un diàleg en què dos joves desmunten els arguments que planteja un tercer per fumar i l’encoratgen a deixar el tabac.


L’acció comunitària de l’ASSIR del CAP Ciutat Meridiana

2 de maig de 2019

La llevadora del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP Ciutat Meridiana de Barcelona, conversa amb Cristina Martínez, responsable de l’ASSIR dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, sobre les accions comunitàries que duen a terme en xarxa per millorar la salut del barri.


Residents de la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària Barcelona Ciutat de l’ICS

11 d’abril de 2019

Els residents de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS posen en valor l’especialitat de medicina i infermeria familiar i comunitària, amb motiu del Dia Mundial de l’Atenció Primària, que es commemora el dia 12 d’abril.


Projecte ‘Canviem-ho’ per a una paternitat responsable, activa i conscient

28 de febrer de 2019

“Canviem-ho” és un projecte de sensibilització i prevenció de les violències masclistes que impulsa l’Ajuntament de Barcelona i una de les seves actuacions són els grups d’homes per a una paternitat responsable, activa i conscient, que realitzen juntament amb el Servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS. En aquest vídeo, apareix un grup dirigit per la llevadora del CAP La Sagrera, Sandra Gallego.


És ètic estar en contra de la vacunació?

28 de febrer de 2019

La infermera pediàtrica del CAP Adrià, Alícia Gàmiz, explica els beneficis de la vacunació, especialment en infants, i les conseqüències de no fer-ho en un vídeo del projecte Xplore Health, un programa educatiu europeu que ofereix recursos multimèdia  perquè les escoles secundàries puguin conèixer investigacions biomèdiques i les seves implicacions en la societat.


Tot el que necessites saber sobre la grip

22 de gener de 2019

La infermera clínica dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, Pilar Enseñat, dona consells per fer front a la grip i per prevenir-la.


Què cal fer quan un infant té la grip?

21 de gener de 2019

L’infermer pediàtric del CAPI Casernes, Israel Caro, dona consells sobre la grip en infants: com alleugerir-ne els símptomes i quan cal portar-los a un centre sanitari.

Més informació sobre Què cal fer si un infant té la grip?


Recomanació Essencial: Corticoides via intramuscular en aguditzacions d’asma

19 de novembre de 2018

La infermera gestora de casos del CAP Pare Claret, Iris Lumillo, recomana en persones adultes en aguditzacions d’asma, no administrar corticoides intramusculars com a primera opció quan la via oral està preservada, excepte en determinades situacions clíniques. Recomanació emmarcada en el projecte Essencial, una iniciativa de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per identificar pràctiques clíniques de poc valor, promoure consells per tal d’evitar-ne la seva realització i millorar la qualitat assistencial.


Campanya 2018: “L’alcohol és responsabilitat de tothom”

12 de novembre de 2018

La campanya 2018 del Departament de Salut apel·la a la responsabilitat de tota la societat per prevenir sobre els riscos del consum d’alcohol i inclou un vídeo en què participa el metge de família i comunitària del CAP Bordeta-Magòria, Paco Díaz.

Més informació sobre la campanya sobre els riscos del consum d’alcohol.


El CAP Bon Pastor estrena nous espais assistencials

7 de novembre de 2018

El CAP Bon Pastor amplia i millora l’espai assistencial per desenvolupar la seva activitat i satisfer les necessitats de la ciutadania i dels professionals. En aquest vídeo realitzat pel Departament de Salut, els professionals del centre mostren les instal·lacions a través de la seva tasca diària.

Més informació sobre l’ampliació del CAP Bon Pastor.


Vacunació de la grip 2018

30 d’octubre de 2018

Toni López, infermer i líder de promoció de la salut de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS, fa recomanacions sobre la vacunació de la grip en quatre vídeos:

 • Quins efectes secundaris té la vacuna de la grip?
 • La grip pot ser una malaltia molt greu
 • Qui s’ha de vacunar contra la grip
 • La vacuna és la solució més efectiva contra la grip

Més informació sobre la vacunació de la grip al Canal Salut


Prescripció d’exercicis correctes i segurs a través d’internet dels professionals de la Unitat de Rehabilitació del CAP Sant Andreu

31 d’agost de 2018

Els professionals de la Unitat de Rehabilitació del CAP Sant Andreu, de Barcelona, ha elaborat vídeos on s’explica de forma clara i didàctica com realitzar exercicis de rehabilitació correctes i segurs per a diferents patologies. Aquest material pot esdevenir molt útil com a recordatori per als pacients que han fet tractament en la unitat però també per a qualsevol persona que vulgui conèixer exercicis adients per al seu problema de salut. Les temàtiques que tracten són:


Quins mètodes anticonceptius femenins són els més adequats?

6 de juliol de 2018

La llevadora de l’ASSIR del CAP Numància, Judit Pelegrí, explica com es promou que les usuàries que han pres la pastilla postcoital o han fet una interrupció voluntària de l’embaràs apliquin les mesures pertinents per evitar més risc de gestacions no desitjades.

Més informació sobre aquest servei de l’ASSIR de Barcelona ciutat


Saps com fer un ús responsable dels antibiòtics?

17 de maig de 2018

La metgessa de família del CAP Doctor Carles Ribas, Màriam de la Poza, et dona uns quants consells per utilitzar els antibiòtics de manera responsable.


La gestió infermera de la demanda

9 de maig de 2018

Les infermeres dels CAP t’atenen si tens un problema de salut agut lleu. Aquesta activitat respon a la voluntat de l’ICS de potenciar que les infermeres puguin exercir al màxim les seves competències. Ho pots sentir de primera mà de dos professionals del CAP Casernes, l’infermer pediàtric Israel Caro i la infermera de família i comunitària Isabel Porta.


Pacients i professionals participen en la millora de l’atenció primària de l’ICS a Barcelona ciutat

11 d’abril de 2018
A la Gerència Territorial de Barcelona de l’Institut Català de la Salut s’ha desenvolupat un projecte participatiu obert a la ciutadania i als professionals per millorar el funcionament de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS. En aquest vídeo s’expliquen els detalls del model participatiu.

El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS)

3 d’abril de 2018

El Comitè d’Ètica Assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (CEAAPICS) és un òrgan consultiu, plural i multidisciplinari, que recull les consultes que fan els professionals quan tenen conflictes o dilemes ètics en el desenvolupament de la tasca d’atenció a la ciutadania i/o en la pràctica assistencial. Els dubtes més habituals tenen a veure amb l’atenció a la cronicitat i el final de vida, en relació amb la voluntat dels pacients de seguir les indicacions dels professionals en tractaments o derivacions a d’altres especialistes. Va iniciar l’activitat el setembre de 2003. Ho expliquen les metgesses de família Aurora Montora i Montserrat Espuga, la primera del CAP Pare Claret i la segona del CAP Rio de Janeiro, a més de presidenta del comité. Aquí podeu trobar més informació.


Conscienciació mediambiental: Cristina Font i Maria Díaz del CAP Manso

27 de març de 2018

Les tècniques en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) del CAP Manso, Cristina Font i María Díaz, van comprovar durant la realització de les seves tasques que es malbarataven bona part dels tubs de recollida de les mostres d’orina ja que només s’usava un dels dos que anava al kit. Després van proposar una solució: crear la possibilitat de fer la comanda de dos tipus de kit, amb un i dos tubs, en funció de la petició que es requereixi. Aquesta iniciativa ha permès estalviar un 70% dels tubs de recollida d’orina. El vídeo forma part del projecte #PersonesICS per apropar a la ciutadania professionals de l’ICS que són un exemple de professionalitat, compromís i excel·lència.


Per què és important el treball social sanitari?

20 de març de 2018

Les treballadores socials sanitàries del CAP Casernes, Pepita Rodríguez, i dels equips de pediatria del CAP Rio de Janeiro i CAP Passeig de Maragall, Mercè Canet, expliquen, juntament amb altres professionals, per què és important aquest col·lectiu en l’atenció sanitària.


Els ASSIR de l’ICS fomenten les visites prèvies a la concepció

12 de gener de 2018

Els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l’ICS fomenten les visites prèvies a la concepció per reduir riscos en l’embaràs. La llevadora del CAP Pare Claret de Barcelona, Griselda Vàzquez, explica què és una visita preconcepcional.


Primer aniversari de la gestió de l’ICS del servei d’atenció continuada domiciliària (ACD) de l’atenció primària de Barcelona ciutat 

11 de gener de 2108

Es compleix un any des que els professionals d’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS ofereixen el servei d’atenció continuada domiciliària (ACD) després de 22 anys en mans de gestor d’empreses privades. Coneix el funcionament i les opinions i el balanç dels diferents professionals que hi treballen.


L’ICS impulsa un pla d’actuació per promoure al taulell un tracte adequat a les persones trans*

14 de desembre de 2017

L’administratiu de la Unitat Trànsit, Kenzo Marín, explica la implantació d’un pla d’actuació de l’ICS per promoure al taulell un tracte adequat a les persones amb identitats i expressions de gènere diverses. El pla s’ha gestat a la Unitat Trànsit de l’ASSIR, ubicada al CAP Numància de Barcelona que és un servei que presta atenció a les persones trans* de tot Catalunya.


Intervenció comunitària de l’ASSIR al barri Ciutat Meridiana de Barcelona

1 de desembre de 2017

El nombre d’embarassos d’adolescents a la població de referència del CAP Ciutat Meridiana, de Barcelona, baixa gràcies a les accions informatives i de seguiment de les professionals de l’ASSIR. La llevadora del CAP, Marta Boqué, explica com es desenvolupa aquest projecte d’intervenció comunitària presentat a la III Jornada d’Atenció a la Salut Sexual Reproductiva, organitzada per l’Institut Català de la Salut a Sabadell el 30 de novembre de 2017.


L’atenció primària de l’ICS impulsa la intervenció grupal per endarrerir l’aparició de la diabetis

14 de novembre de 2017

L’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha començat a aplicar un programa per endarrerir l’aparició de la diabetis tipus 2 en persones amb risc de patir la malaltia. La iniciativa està emmarcada dins del projecte DP-Transfers (acronym de Diabetes Prevention. Transferring Findings From European Research to Society), que té com a objectiu que les persones amb un risc real de desenvolupar la diabetis coneguin aquest risc i rebin, a prop de casa, informació i educació per a la salut. Ho explica la infermera del CAP Sant Martí de Provençals, Marta Canela.

Més informació sobre el projecte DP-Transfers.


El Programa Cuidador Expert Catalunya®

20 de setembre de 2017

El Programa Cuidador Expert Catalunya® funciona des de l’any 2015 i té com a finalitat, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències del cuidador expert amb la resta de cuidadors, promoure el canvi d’hàbits per tal de millorar la seva qualitat de vida i la convivència amb la persona que cuida. S’adreça a cuidadors de persones amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, dany cerebral o d’infants amb una malaltia crònica. En aquest vídeo gravat al CAP Sant Martí de Provençals, explica el programa la infermera Lourdes Carrés.


Línia estratègica 1: ‘Liderar l’ICS i estar a disposició del territori’. L’exemple de l’ASSIR

29 d’agost de 2017

El Pla d’acció 2016-2017 de l’ICS posa en valor els professionals i aposta per un model assistencial basat en la participació, la gestió clínica i el consens. Dins d’aquest Pla s’han desenvolupat 10 línies estratègiques per refermar l’ICS com a centre de referència del model sanitari. La línia estratègica 1 s’anomena “Liderar l’ICS i estar a disposició del territori” i aquest vídeo posa el Servei d’Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) com a exemple d’aquesta línia estratègica. Amb la participació, entre d’altres professionals del CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, de la llevadora i responsable de l’ASSIR, Cristina Martínez.


Grups psicoeducatius al CAP La Sagrera

16 d’agost de 2017

A l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS s’organitzen grups psicoeducatius per tractar trastorns lleus i moderats d’ansietat i depressió, com és el cas de les sessions de mindfulness del CAP La Sagrera, a càrrec de les infermeres Núria Rosell i Pilar i Pilar Andrés.


Consells per a la calor

 • Natalia Tierz, infermera gestora de casos del CAP Doctor Lluís Sayé

10 d’agost de 2017
 • Maria Ángeles Herrero, infermera del CAP Casernes

27 de juliol de 2017
 • Alicia Gamiz, infermera pediàtrica del CAP Adrià

26 de juny de 2017

1a Campanya de donació de sang als CAP de Barcelona ciutat de l’ICS 

7 de juliol de 2017

participantsRafael Ruiz, gerent de la Gerència Territorial de Barcelona
Belén Enfedaque, directora assistencial de la Gerència Territorial de Barcelona
Enriqueta Borràs, responsable d’infermeria de la Gerència Territorial de Barcelona
Jose Antonio Losada, adjunt a direcció del SAP Litoral-Esquerra de la Gerència Territorial de Barcelona
Montse Calvet, administrativa de recursos humans de la Gerència Territorial de Barcelona
Toni López, adjunt a direcció del SAP Muntanya-Dreta de la Gerència Territorial de Barcelona
Luis Alberto Navarro, infermer pediàtric de la Línia Pediàtrica Rio de Janeiro, al CAP Rio de Janeiro
Carmen Mendez Salmerón, infermera del CAP Rio de Janeiro
Montse Espuga i Jaume Collado, metgessa i infermer del CAP Rio De Janeiro
Cristina Martínez, responsable de l’ASSIR de l’Institut Català de la Salut
CAPIBE, Centre d’Atenció Pediàtrica Integral de Barcelona Esquerra, de la Gerència Territorial de Barcelona

Féu el seguiment de la campanya a Twitter amb l’etiqueta #TotsDonem


Què és per a tu l’atenció primària?

31 de maig de 2017

Amb motiu del Dia Mundial de l’Atenció Primària, que es commemora el dia 12 d’abril, professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS expliquen què és per a ells el primer nivell assistencial.


L’ICS lliura glucòmetres adaptats per a persones cegues amb diabetis

25 de maig de 2017

Els centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) han lliurat més de 150 glucòmetres adaptats a diabètics cecs des de l’any 2012 de tot el territori. Els aparells permeten l’autocontrol i fomenten l’autonomia dels pacients en el seguiment de la patologia, segons explica la infermera de l’equip Via Roma del CAP Manso, Norma Lacasta.


Experiències comunitàries explicades pels professionals 

Cinc professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS expliquen cinc experiències diferents de salut comunitària amb motiu de la 2a Jornada de Comunitària celebrada el 10 de maig de 2017


Què és per a tu l’atenció primària?

31 de maig de 2017

Amb motiu del Dia Mundial de l’Atenció Primària, que es commemora el dia 12 d’abril, professionals dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS expliquen què és per a ells el primer nivell assistencial.


Una de cada quatre persones més grans de 75 anys ateses a l’ICS pateix malaltia renal crònica

7 de febrer de 2017

La metgessa de família de l’equip Camp de l’Arpa, situat al CAP Passeig de Maragall de Barcelona, Maite Tierno, explica com es detecta la malaltia renal crònica a les consultes d’atenció primària.


L’ICS redueix un 41% les redundàncies terapèutiques
lauraestella

27 de desembre de 2016

La metgessa de família del CAP Montcada i Reixac, Laura Estella, explica en aquest vídeo com s’ha reduït el nombre de prescripcions de fàrmacs inadequades des de les consultes d’atenció primària
Veure vídeo


Prevenció de les infeccions de transmissió sexual

its_mireiaalberny


4 de novembre de 2016

Amb la col·laboració de Mireia Alberny, responsable de les infeccions de transmissió sexual de l’Institut Català de la Salut
Veure vídeo


El seguiment dels malalts del cor als CAP millora amb l’ajuda de noves eines de gestió clínica

capgotic_cor02


28 de setembre de 2016

La metgessa de família del CAP Gòtic, Mència Benítez, explica com ha millorat el seguiment que es fa dels malalts del cor als centres d’atenció primària (CAP) (Veure vídeo), i ofereix alguns consells per prevenir les malalties cardiovasculars (Veure vídeo)


Què són els CUAP?

cuap_pere_subirana

9 de setembre de 2016

Ho explica Pere Subirana, metge de família i director del CUAP Casernes i del CUAP Horta
Veure vídeo


Quina és la tasca d’una infermera gestora de casos en l’atenció primària?

gemmafiga
1 de juliol de 2016

La infermera gestora de casos del CAP Manso, Gemma Figa, parla sobre aquesta figura, que atén de manera integral persones amb una situació clínica complexa o amb malalties cròniques en un estat avançat.
Veure vídeo


Si deixo de fumar, m’engreixaré?

23 de maig de 2016

Amb motiu de la Setmana Sense Fum 2016, que se celebra del 24 al 31 de maig, el metge de família del CAP Passeig de Sant Joan, Carlos Martín, dóna consells per evitar guanyar pes quan es deixa de fumar.


Quin és el paper de la infermera d’atenció primària?

neusesgueva11 de maig de 2016

La infermera del CAP Gòtic, Neus Esgueva, destaca algunes de les seves funcions en el dia a dia: promocionar la salut, prevenir les malalties i controlar les patologies dels pacients i les seves famílies, en totes les etapes de la vida.
Veure vídeo


L’experiència d’un infermer d’atenció primària

jalosada
11 de maig de 2016

Amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, el 12 de maig, José Antonio Losada, infermer del CAP Montnegre, parla sobre la vocació de ser infermer.

Veure vídeo


Recomanació Essencial: Broncodilatadors en lactants amb bronquiolitis

8 de febrer de 2016

El pediatra del CAP Pare Claret, Diego van Esso, recomana que la bronquiolitis en lactants no s’hauria de tractar rutinàriament amb broncodilatadors B2 adrenèrgics com el salbutamol, cosa que evita els efectes adversos d’aquesta medicació i una despesa innecessària. Recomanació emmarcada en el projecte Essencial, una iniciativa de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per identificar pràctiques de poc valor, promoure consells per tal d’evitar-ne la seva realització i millorar la qualitat assistencial.


Recomanació Essencial: Radiografia de tòrax per al control i seguiment de la pneumònia adquirida en la comunitat

22 d’octubre de 2015

El metge de família i comunitària de l’equip Via Roma, del CAP Manso de Barcelona, Carles Llor, recomana que la radiografia de tòrax per al control i seguiment no aporta valor al maneig clínic de pacient adults amb pneumònia adquirida en la comunitat i que responen favorablement al tractament antibiòtic. Recomanació emmarcada en el projecte Essencial, una iniciativa de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per identificar pràctiques clíniques de poc valor, promoure consells per tal d’evitar-ne la seva realització i millorar la qualitat assistencial.


Una actuació ràpida i adequada pot salvar una vida

Com fer maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica (RCP bàsica) a ritme de rap, amb professionals sanitaris del CAP Roquetes-Canteres.

26 de juny de 2015


Recomanació Essencial: Antibiòtics i bacteriúria asimptomàtica

14 de juliol de 2014

La metgessa de família i comunitària del CUAP Horta de Barcelona, Carmen Ioana Jarca recomana que la bacteriúria asimptomàtica no s’ha de tractar sistemàticament amb antibiòtics, excepte en dones embarassades i altres casos molt concrets. La bacteriúria asimptomàtica és un creixement d’uropatògens en un cultiu d’orina d’un pacient sense símptomes d’infecció urinària. Recomanació emmarcada en el projecte Essencial, una iniciativa de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per identificar pràctiques clíniques de poc valor, promoure consells per tal d’evitar-ne la seva realització i millorar la qualitat assistencial.


Projecte Telèmac de telemonitorització de malalts crònics

15 de gener de 2014

El metge i la infermera de família i comunitària, Xavier Navarro i Natàlia Peralta, de l’equip 7F del CAP Horta de Barcelona valoren el projecte Telèmac de telemonitorització de malalts crònics es desenvolupa des del maig de 2013 als CAP Guineueta, Turó, Sant Andreu i Horta, de Barcelona. Els pacients són crònics complexos que tenen malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), insuficiència cardíaca (IC), diabetis i hipertensió.


La veu del CAP Carmel… en Xavier Mundet

18 de novembre de 2013

Entrevista a Xavier Mundet Tudurí que, en el moment de la gravació, portava 32 anys a l’ICS i treballava com a metge de família del CAP Carmel i responsable de l’Àrea de Docència, Formació i Recerca de l’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat. Entrevista amb motiu del 30è aniversari de l’ICS que es celebrar l’any 2013.


Puerperi telemàtic al CAP de Barcelona ciutat de l’ICS

16 d’abril de 2013

Projecte pilot d’atenció a dones que ha sigut mares, durant els 3 mesos posteriors al part, mitjançant consultes telemàtiques a través de videoconferència amb la llevadora d’atenció primària. Un projecte reconegut l’any 2013 amb el Premi BSalut-Chiesi d’innovació sanitària en l’àmbit de la gestió. En aquest vídeo ho expliquen les llevadores de l’ASSIR dels CAP de Barcelona ciutat de l’ICS, Cristina Martínez, Ana Zaragoza i Griselda Vàzquez.


Recomanació Essencial: Densitometria aplicada a l’osteoporosi

13 de març de 2013

La metgessa de família i comunitària de l’equip Via Roma, del CAP Manso de Barcelona, Cristina Carbonell Abella, explica que l’osteoporosi és una condició clínica freqüent que fa que l’os sigui més fràgil i, per tant, més susceptible de patir fractures. I que la densitometria òssia permet fer un control evolutiu de la densitat mineral òssia. Però és necessari que passi un temps determinat i recomana que, en persones considerades de baix risc de fractura per fragilitat sense tractament farmacològic preventiu, la densitometria òssia no s’hauria de realitzar abans dels dos anys per al control evolutiu. Recomanació emmarcada en el projecte Essencial, una iniciativa de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per identificar pràctiques clíniques de poc valor, promoure consells per tal d’evitar-ne la seva realització i millorar la qualitat assistencial.